54. ZMIANA WYSOKOŚCI DIET
ZMIANA WYSOKOŚCI DIET
Od 28 lipca 2022 roku zmieniają się stawki diety z tytułu podróży służbowej na terenie kraju. Stawka diety będzie wynosiła 38 zł ( dotychczas 30 zł) Wzrośnie również 20-procentowy ryczałt na pokrycie kosztów dojazdu środkami komunikacji miejscowej z obecnych 6 zł do 7,60 zł. Także ryczałt za nocleg, który stanowi 150 proc. diety - zostanie podwyższony z 45 zł do 57 zł.
Zwrot kosztów noclegu odbywa się na podstawie udokumentowania rachunkiem, ale nie może być wyższy za jedną dobę hotelową niż dwudziestokrotność stawki diety, czyli do 760 zł (dotychczas 600 zł).
STAWKI:
DIETA = 38,00 zł
RYCZAŁT ZA NOCLEG = 57,00 zł
RYCZAŁT ZA DOJAZDY = 7,60 zł
OBOWIĄZUJE OD 28.07.2022
Pozostałe zasady naliczania nie ulegną zmianie:
Wysokość diet w podróżach krajowych
Należność z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu) po wykonaniu zadania, w następujący sposób:
1) jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:
a) mniej niż 8 godzin - dieta nie przysługuje,
b) od 8 do 12 godzin – przysługuje 50% diety
c) ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości;
2) jeżeli podróż trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
a) do 8 godzin – przysługuje 50% diety
b) ponad 8 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Istnieją przy tym sytuacje, w których diety za czas krajowej podróży służbowej pracownikom nie przysługuje. Diety nie przysługują:
1) za czas delegowania do miejscowości pobytu stałego lub czasowego pracownika
2) w przypadku podróży trwających co najmniej 10 dni – za dni wolne od pracy, gdy pracownik korzysta ze zwrotów kosztów przejazdu do miejscowości pobytu stałego lub czasowego i z powrotem
3) jeżeli pracownikowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie
Przy zapewnieniu części wyżywienia dietę zmniejszamy o odpowiednio:
śniadanie – ¼ diety
obiad – ½ diety
kolacja – ¼ diety
Wysokość diet w podróżach zagranicznych
1) za każdą dobę podróży zagranicznej przysługuje dieta w pełnej wysokości;
2) za niepełną dobę podróży:
a) do 8 godzin – przysługuje 1/3 diety,
b) ponad 8 do 12 godzin – przysługuje 1/2 diety,
c) ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.
3) pracownikowi, który otrzymuje za granicą bezpłatne całodzienne wyżywienie przysługuje 25% diety,
4) pracownikowi, który otrzymuje za granicą częściowe wyżywienie, przysługuje odpowiednio na:
a) śniadanie – 15% diety;
b) obiad – 30% diety;
c) kolację – 30% diety;
d) inne wydatki – 25% diety